YÖNETİCİ SINAVLARINA HAZIRLIK SİTESİ
   
 
  CUMHURİYET DÖNEMİ-İNKILAPLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI

CUMHURİYET DÖNEMİ-İNKILAPLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1)

1. TBMM'nin 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırması üzerine sadece halife unvanı kalan Vahdettin ülke/i terk edince Abdülmecit TBMM tarafından halife seçildi. Meclis, Abdülmecit'ten "Halife" dışında unvan kullanmamasını istedi.

Bu bilgiler,

I. Halifelik, saltanatın kaldırılmasından sonra da devam etmiştir.

II. TBMM, en üstün otorite olduğunu kanıtlamıştır.

III. Halife devlet ve din başkanlığı görevini birlikte yürütmektedir.

IV. Son Osmanlı padişahı Vahdettin'dir

gibi yargılardan hangilerine kanıt olarak gösterilebilir?

A) I ve III B) II ve III C) III ve IV

D) I, II ve III E) I, II ve IV

2.

Bu durumun nedeni olarak, aşağıdakilerden hangisi savunulabilir?

A) Milli mücadeleyi başarıya ulaştırarak bağımsızlığı sağlamak

B) Siyasi partilerin kurulmasını beklemek

C) Halkın cumhuriyet yönetimine uyum sağlamasını beklemek

D) Milletvekillerinin cumhuriyet rejimine uyum sağlamasına zaman vermek

E) Güçler birliği esasını benimsemek

3. Cumhuriyetin ilanı ile aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmemiştir?

A) Rejimin adının konulması

B) Çok partili döneme geçilmesi

C) Devlet başkanlığı sorununun çözülmesi

D) Hükümet kurulmasının kolaylaşması

E) Meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçilmesi

4. Cumhuriyetin ilan edilmesi Kurtuluş Savaşı süresince yürütülen yönetimin adının verilmesiydi. Yani var olan bir sistemin sadece adı konmuş oluyordu.

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de cumhuriyetin ilan edilmesinin gerekçelerinden biri olarak gösterilemez?

A) Hilafetin kaldırılması

B) TBMM'nin açılması

C) Saltanatın kaldırılması

D) Egemenliğin milletin eline geçmiş olması

E) Saltanat yönetiminin ülkenin sorunlarını çözmede yetersiz kalması

5. Mustafa Kemal, tarihte yaşanan olumsuz gelişmelerden sonuçlar çıkarmış ve Osmanlı Devletinin düştüğü hataları iyi değerlendirmişti.

Buna göre, Osmanlı Devleti'nde görülen aşağıdaki gelişmelerden hangisinin Mustafa Kemal'in orduyu günlük politikadan uzaklaştırma kararı vermesinde etkili olduğu söylenebilir?

A) Trablusgarp Savaşı

B) Mondros Ateşkesi'nin imzalanması

C) 31 Mart Olayı

D) Balkan Savaşları

E) II. Meşrutiyetin ilanı

6. Atatürk döneminde çok partili demokrasiye geçme denemeleri yapılmış, fakat başarılı olunamamıştır.

Çok partili döneme geçme girişimleri hangi amaca yöneliktir?

A)

B) Laiklik anlayışının yerleşmesi

C) Halkın görüşlerinin meclise daha fazla yansıtılması

D) Halife yanlılarının çalışmalarının engellenmesi

E) Halkın bu konudaki isteklerinin yerine getirilmesi

7. Türkiye Cumhuriyeti döneminde;

- Çok partili döneme geçişin ilk denemesi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası Şeyh Sait Ayaklanması nedeniyle kapatılmıştır.

- Serbest Cumhuriyet Fırkası ise kuruluşundan kısa bir süre sonra, inkılap karşıtlarının toplandığı bir kurum haline gelince, kurucusu tarafından kapatılmıştır.

Bu bilgiler, aşağıdakilerden hangisine kanıt olarak gösterilebilir?

A) İngiltere'nin Türkiye'deki çok partili düzen çalışmalarını engellemek istediğine

B) Halkın inkılaplara karşı çıktığına

C) Lozan Antlaşması'nın koşullarına uyulmadığına

D) Halkta çok partili döneme geçiş için yeterli birikimin olmadığına

E) Mustafa Kemal'in cumhurbaşkanlığına tepki gösterildiğine

8. Aşağıdakilerden hangisinin,

"Egemenlik kayıtsız-şartsız millete aittir." ilkesi doğrultusunda gerçekleştirilen bir inkılâp olduğu savunulabilir?

A) Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi

B) Meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçilmesi

C) Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması

D) Soyadı Kanunu'nun çıkarılması

E) Türk Tarih ve Türk Dil Kurumları'nın kurulması

9. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de laik devlet düzenine geçişin ilk aşaması olarak kabul edilebilir?

A)

B) Şer'iye Vekaleti'nin kaldırılması

C) Saltanatın kaldırılması

D) Hafta sonu tatilinin değiştirilmesi

E) Tekke ve zaviyelerin kapatılması

10. II. Mahmut döneminde yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra bektaşi tekkeleri de kapatıldı. Bu uygulamanın amacı, yeniçerilerin buralarda toplanarak çeşitli girişimlerde bulunmalarını engellemek idi.

Türkiye'de, Şeyh Sait Ayaklanmasından sonra yapılan aşağıdaki çalışmalardan hangisinin bu uygulama ile benzerlik taşıdığı savunulabilir?

A) Halifeliğin kaldırılaması

B) Medreselerin kapatılması

C) Medeni Kanun'un kabul edilmesi

D) Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kapatılması

E) Tekke ve zaviyelerin kapatılması

11. Aşağıdakilerden hangisinin halifeliğin kaldırılmasıyla ilgisi yoktur?

A) Tevhid-i Tedrisat Yasası'nın çıkarılması

B) Diyanet İşleri Başkanlığının kurulması

C) Medeni Kanun'un kabul edilmesi

D) Kabine sistemine geçilmesi

E) Şer'iye ve Evkaf Vekaleti'nin kaldırılması

12. Cumhuriyet döneminde görülen;

I. Halifeliğin kaldırılması

II. Medeni Kanun'un kabul edilmesi

III. Yeni Türk harflerinin kullanılması

IV. Türk Tarih Kurumu'nun açılması

V. Soyadı Kanunu'nun çıkarılması

gibi gelişmelerden hangileri, laik devlet düzenini gerçekleştirme amacına yönelik çalışmalar yapıldığının kanıtıdır?

A) I ve M B) II ve III C) III ve IV

D) IV ve V E) I, III ve V

CEVAP ANAHTARI

1. E 2. A 3. B 4. A 5. D

6. C 7. D 8. C 9. C 10. E

11. D 12. A

________
Medreselerin kapatılması
Devletçiliğin güçlenmesi

Milli Mücadele döneminde yeni Türk devleti kurulurken cumhuriyetin resmen ilanı daha sonraya bırakılmıştır.

çııÖÖçşıÜüCUMHURİYET DÖNEMİ-İNKILAPLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2)

1. Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk açılan yüksek okulun hukuk mektebi olmasının amacı olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

çııÖÖçşıÜüKURTULUŞ SAVAŞI'NA HAZIRLIK DÖNEMİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (3)

1. Amasya Genelgesi'nde İstanbul hükümetinin görevinin gereklerini yerine getirmediği" bildirilmişti.

Aşağıdakilerden hangisi, İstanbul hükümetinin görevini yapamamasının nedenlerinden biri olarak gösterilebilir?

A) Brest Litowsk Antlaşması'nın yürürlükten kaldırılması

B) Kuva-i Milliye'nin kurulması

C) Mebuslar Meclisi'nin çalışmalarının durdurulması

D) Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin ortaya çıkması

E) Mustafa Kemal'in IX. Ordu Müfettişi olarak Samsun'a çıkması

2. Erzurum Kongresi'nde dış politikayı da ilgilendiren kararların alınması bu kongrenin meclis gibi hareket ettiğini göstermektedir.

Kongre kararlarının hangisi dış politika ile ilgili değildir?

A) Ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür, bölünemez.

B) Azınlıklara siyasal egemenliğimizi bozacak ayrıcalıklar verilemez.

C) Manda ve himaye kabul edilemez.

D) Uygun koşullarda ekonomik yardım alınabilir.

E) Temsil heyeti Doğu illerini temsil edecektir.

3. Mustafa Kemal Erzurum Kongresi'ne başkan seçildikten sonra yaptığı konuşmada; milletin içine düştüğü tehlikeyi belirterek, hakkımızda verilen haksız hükümlerin muhakkak iflas edeceğini söyledi. Bunun için de ulusal iradeye dayanan bir yönetimin kurulmasını ilk amaç olarak gösterdi.

Erzurum Kongresi'nin aşağıdaki maddelerinden hangisinde bu amaçtan söz edildiği savunulabilir?

A) Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür.

B) Milli iradeyi hakim kılmak esastır.

C) Doğu illerindeki dernekler birleştirilmiştir.

D) Manda ve himaye kabul edilemez.

E) Hıristiyanlara siyasal hakimiyetimizi bozucu ayrıcalıklar verilemez.

4. Erzurum Kongresi sonunda ortaya çıkan temel görüş aşağıdakilerden hangisidir?

A) İstanbul hükümetine yardımcı olmak

B) Mebuslar Meclisi'ni toplantıya çağırmak

C) Ulusal bağımsızlığı gerçekleştirmek

D) Azınlıkların çalışmalarına engel olmak

E) Doğu Anadolu'yu saldırılara karşı korumak

5. Erzurum ve Sivas Kongreleri'nde "Manda ve himaye kabul edilemez." kararı alınmıştır.

Bu bilgiye bakılarak;

I. Tam bağımsızlık amaçlanmıştır.

II. Saltanatın kaldırılması düşünülmektedir.

III. İstanbul hükümeti ile işbirliği yapılmaktadır.

IV. Ulusun gücüne güvenilmektedir. yargılarından hangilerine varılabilir?

A) I ve III B) Yalnız II C) II ve III

D) I ve IV E) Yalnız IV

6. Kurtuluş Savaşı'nın tek elden yönetilmesi başarının kazanılmasında etkili olmuştur.

Aşağıdakilerden hangisi, .Kurtuluş Savaşı'nda birlik ve beraberliği sağlamak amacına yönelik olarak yapılan çalışmalardan biri değildir?

A) Sivas Kongresi'nin toplanması

B) Manda ve himayenin savunulması

C) Mustafa Kemal'e meclis yetkilerini kullanma hakkı verilmesi

D) TBMM'nin yasama ve yürütme yetkilerini elinde bulundurması

E) Ali Fuat Paşa'nın Batı Cephesi Kuva-i Milliye komutanı olarak tayin edilmesi

7. Mondros Ateşkesi'nden sonra yapılan işgaller üzerine Balıkesir, Alaşehir, Erzurum ve Sivas kongreleri toplandı.

İstanbul hükümetinin isteği dışında yapılan bu kongreler, aşağıdakilerden hangisinin bir kanıtı olarak gösterilemez?

A) Halkın işgallere karşı olduğu

B) Halkın çözüm arayışı içinde olduğu

C) Anadolu'da işgallere karşı tepki oluştuğu

D) İstanbul hükümetinin görevini yapmadığı

E) Halkın saltanat yanlısı olduğu

8. I. Erzurum Kongresi

II. Sivas Kongresi

III. Amasya Görüşmesi

IV. Misak-ı Milli

V. Amasya Genelgesi

Yukarıdakilerden hangilerinde Meclis-i Mebusan'ın açılmasıyla ilgili kararlar alınmıştır?

A) I, II ve III B) I, II ve IV C) II, III ve V

D) I, III ve V E) III, IV ve V

9.

Bu kanunun aşağıdakilerden hangisine karşı bir önlem olarak çıkardığı savunulabilir?

A) Bazı milletvekillerinin padişahın yanında yer alması

B) Meclis'te yıkıcı çalışmaların başlaması

C) İstanbul hükümetinin kışkırtmaları sonucu ayaklanmaların çıkması

D) Çerkez Ethem isyanının başlaması

E) Yunan ordusunun batı cephesinde saldırıya başlaması

10. 16 Mart 1920'de İstanbul'u işgal eden İtilaf Devletleri, Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtarak bazı milletvekillerini Malta Adası'na sürgüne göndermişlerdir.

Bu durum İtilaf Devletlerinin aşağıdakilerden hangisini amaçladıklarının göstergesidir?

A) Meclisi denetim altına almayı

B) Güçlerini kanıtlamayı

C) Saltanatı kaldırmayı

D) Ulusal iradeyi yok etmeyi

E) Mustafa Kemal'e gözdağı vermeyi

11. TBMM'nin açılmasından sonra kabul edilen ilk anayasanın aşağıdaki maddelerinden hangisinde ulusal egemenlik düşüncesi yoktur?

A) Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.

B) Kanun yapma ve yürütme yetkisi TBMM'de toplanır.

C) Türkiye devleti, TBMM tarafından yönetilir.

D) TBMM, halk tarafından seçilen üyelerden oluşur.

E) TBMM için seçimler iki yılda bir yapılır.

12. TBMM, Sevr Antlaşması'nı imzalayanları vatan haini olarak ilan etti. Mustafa Kemal de "... İdamımıza karar veren düşmanlarımıza karşı daha azimkarane ve daha kuvvetli mukavemet çarelerini düşünmek gerekir..." diyerek Sevr Antlaşması'na tepki gösterdi.

Yalnızca bu bilgilere dayanarak aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?

A) Sevr Antlaşması'nı imzalayanların çoğu yurt dışına kaçmıştır.

B) TBMM, Anadolu için karar verme yetkisine sahiptir.

C) Sevr Antlaşması'nda Türklere hiç toprak bırakılmamıştır.

D) Sevr Antlaşması ulusal direniş düşüncesini güçlendirmiştir.

E) Osmanlı Mebuslar Meclisi Sevr Antlaşması'nı oybirliğiyle kabul etmiştir.

CEVAP ANAHTARI

1. C 2. E 3. B 4. C 5. D

6. B 7. E 8. A 9. C 10. D

11. E 12. D

________
TBMM 29 Nisan 1920'de Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nu kabul etti.

çııÖÖçşıÜüCUMHURİYET DÖNEMİ-İNKILAPLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4)

1. Birinci TBMM'nin bazı özellikleri şunlardır:

I. Ulusal iradeyi en üstün güç olarak tanıması

II. Meclis hükümeti sistemini benimsemesi

III. Milletvekillerinin seçimle belirlenmesi

IV. Farklı görüş ve düşüncedeki kişilerden oluşması

Bunlardan hangileri, cumhuriyetin ilanı ile değişikliğe uğramıştır?

A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

D) Yalnız I E) Yalnız II

2. Mustafa Kemal, cumhuriyetin ilanından sonra gündeme gelen parti kurma çalışmalarına karşı çıkmamış hatta bu konuda yapılan çalışmaları desteklemiştir.

Bu bilgiye göre, Mustafa Kemal'in aşağıdakilerden hangisini amaçladığı söylenemez?

A) Demokratik düzenin oluşmasını sağlamak

B) Halkın görüşlerinin yönetime yansımasını sağlamak

C) İnkılaplara tepki gösterilmesini engellemek

D) Halkın yönetime katılımını artırmak

E) Hükümet çalışmalarının denetlenmesine zemin hazırlamak

3 1924'te kabul edilen yeni anayasanın;

I. Devletin yönetim şekli cumhuriyettir.

II. Devletin dini İslam’dır.

III. Seçme ve seçilme hakkı erkeklere verilmiştir.

IV. Egemenlik kayıtsız-şartsız milletindir.

V. Cumhurbaşkanı TBMM üyeleri arasından ve TBMM tarafından seçilir.

gibi maddelerinin hangilerinde, günümüze kadar herhangi bir değişiklik olmamıştır?

A) I, II ve III B) II, III ve IV C) III, IV ve V

D) I ve IV E) II ve V

4. Aşağıdakilerden hangisi halifeliğin kaldırılmasının getirdiği sonuçlardan biri değildir?

A) Kadın ile erkek arasında sosyal ve ekonomik eşitlik sağlandı.

B) Laik devlet düzenine geçme konusunda önemli bir adım atıldı.

C) Ulusal egemenlik güç kazandı.

D) Eski düzenden yana olanların güç alacakları bir kurum ortadan kalktı.

E) Çağdaşlaşmanın önündeki bir engel kaldırıldı.

5. Yeni Türk devletinde görülen;

- Tekke ve zaviyelerin kapatılması

- Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi

- Anayasa'dan "Devletin dini İslam’dır." maddesinin çıkarılması

gibi gelişmeler, aşağıdakilerden hangisini tamamlayan bir süreç olarak kabul edilebilir?

A) Hukuk alanında çağdaşlaşma

B) Laik devlet düzenine geçiş

C) Eğitim ve kültür alanındaki ulusallaşma

D) Toplumsal alanda batılılaşma

E) Ekonomik alanda güçlenme

6. Aşağıdakilerden hangisi Türk Medeni Kanunu'nun özelliklerinden biri değildir?

A) Kadın ile erkek arasında sosyal ve ekonomik alanda eşitlik sağlaması

B) Aile yaşamında eşler arasında eşitlik sağlaması

C) Kişilerin, mal ve birbirleriyle olan ilişkilerinin düzenlenmesi

D) Ailenin kurulması ve dağılmasını devlet gözetimine alması

E) Azınlıkların sahip olduğu ayrıcalıklara yer vermesi

7. 2 Mart 1926'da kabul edilen Maarif Teşkilatı Hakkında Kanuna göre; "Maarif programımız milletimizin bugünkü durumu ve sosyal hayatın ihtiyaçları ile çevre şartları ve çağın gereklerine tamamen uygun olmalıdır."

Bu açıklamada, milli eğitim sisteminin aşağıdaki özelliklerinden hangileri belirtilmiştir?

A) Laik-Demokratik

B) Demokratik-Ulusal

C) Ulusal-Çağdaş

D) Çağdaş-Laik

E) Laik-Ulusal

8. I. Ulusal tarihimizin belgelere dayanarak yazılması

II. Osmanlı öncesi Türk tarihinin aydınlatılması

III. Türklerin üstün ırklardan biri olduğunun kanıtlanması

IV. Türklerin tarihinin Osmanlılara dayandığının ortaya konulması

Yukarıdakilerden hangilerinin, Türk Tarih Kurumu'nun çalışmalarının esaslarından olduğu savunulabilir?

A) I ve II B) I ve IV C) II ve III

D) II ve IV E) I, III ve IV

9.

Mustafa Kemal'in bu sözünde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?

A) Türk Dil Kurumu'nun kurulması gerektiği

B) Arap alfabesinin değiştirilmesinin zorunlu olduğu

C) Türkçe’nin evrensel bir dil niteliği taşıdığı

D) Kapitülasyonların kaldırıldığı

E) Dilin uluslaşmada önemli bir etken olduğu

10. Aşağıdakilerden hangisi, harf İnkılabının yapılmasına gerekçe olarak gösterilemez?

A) Arap harflerinin ses yönünden Türkçe’ye uymaması

B) Arap harfleri kullanımının laik devlet düzenine geçişi engellemesi

C) Arap alfabesindeki sesli harflerin yetersiz olması

D) Arap alfabesinin Türkçe’nin yazılması ve okunmasını zorlaştırması

E) Ülkede okur-yazar oranının düşük olması

11. 1934'te çıkarılan bir yasa ile; ağa, bey, paşa gibi unvan ve lakapların kullanılması yasaklanmıştır.

Bu yasanın çıkarılması ile;

I. Toplumdaki ayrıcalık belirtilerini ortadan kaldırmak

II. Uluslaşma sürecini hızlandırmak

III. Devlet ve halk arasındaki ilişkilerde kimlik kargaşasına son vermek

gibi amaçlardan hangileri gerçekleştirilmeye çalışılmıştır?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

D) I ve II E) II ve III

12. 1929’da yaşanan dünya ekonomik bunalımı, Türkiye'yi de olumsuz etkilemiştir.

Türkiye'de cumhuriyet döneminde yapılan;

I. Planlı kalkınma ilkesinin benimsenmesi

II. Aşar vergisinin kaldırılması

III. Temel ihtiyaç maddelerinin devlet tarafından üretilmesi

gibi çalışmalardan hangileri, bu ekonomik bunalımın Türkiye üzerindeki etkisini azaltma amacına yöneliktir?

A) I ve II B) II ve III C) I ve III

D) Yalnız I E) Yalnız III

CEVAP ANAHTARI

1. E 2. C 3. D 4. A 5. B

6. E 7. C 8. A 9. E 10. B

11. D 12. C

________
Mustafa Kemal, "Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır." demiştir.

 

A) Cumhuriyet ilkelerini benimseyen hukukçuları yetiştirmek

B) Yüksek öğrenimi teşvik etmek

C) Ankara'yı başkent yapmak

D) Ticaret kanunlarının hazırlanmasına yardım etmek

E) Anayasa hazırlıklarını tamamlamak

2. Medeni kanun ile yapılan yenilikler toplum hayatında önemli değişiklikler ortaya çıkarmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi, Türk Medeni Kanunu'nun getirdiği yeniliklerden biri değildir?

A) Kadın erkek eşitliğinin kabul edilmesi

B) Kadınların her mesleğe girebilmesi

C) Ailede tek evliliğin kabul edilmesi

D) Boşanma hakkının kadınlara da verilmesi

E) Öğretim birliğinin sağlanması

3. 1931 yılında kurulan Türk Tarih Kurumu; çalışmalarında, Türk tarihini sadece Osmanlı ve Selçuklu dönemleriyle sınırlamamış, çok daha eski dönemlere giderek dünya tarihi çerçevesinde incelemeye özen göstermiştir.

Türk Tarih Kurumu'nun çalışmalarının,

I. Türklerin dünyanın en eski uluslarından biri olduğunu ortaya koymak

II. Türklerin tarihin akışında belirleyici olduğunu kanıtlamak

III. Asya uygarlığının oluşumunda Türklerin etkili olduğunu göstermek

IV. Anadolu'nun en eski halklarının Türk olduğunu kanıtlamak

gibi amaçlardan hangilerini gerçekleştirmeye yönelik olduğu savunulamaz?

A) I ve II B) Yalnız III C) II ve IV

D) Yalnız IV E) I, II ve III

4. 15 Temmuz 1921'de Ankara'da Milli Eğitim şurası toplandı. Aynı günlerde Yunan ordusu büyük kuvvetlerle Ankara'ya doğru saldırıya geçmişti.

Savaşın en sıkıntılı dönemlerinde eğitimle ilgili bir toplantının yapılması aşağıdakilerden hangisinin göstergesidir?

A) Ordu için subay yetiştirildiğinin

B) Ülkenin gerçek kurtuluşunun eğitim alanında olacağına inanıldığının

C) Ankara'da yapılacak çalışmaların kontrol edildiğinin

D) Okuma-yazma oranının yükseldiğinin

E) Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabul edildiğinin

5. Tevhid-i Tedrisat Kanunu aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

A) Tüm öğretim kurumlarının devletin kesin denetimine girmesidir.

B) Yabancı okulların kapatılması ile ilgili kanundur.

C) Medreselerin düzenlenmesi için çıkarılan kanundur.

D) Üniversitelerin açılması için çıkarılan kanundur.

E) Batı türü okulların açılmasına yönelik kanundur.

6. "Asırlardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bırakıp duran, anlaşılamayan ve anlamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmalıyız. Milletimiz, yazısıyla, hafızasıyla bütün medeniyet aleminin yanında olduğunu gösterecektir."

Atatürk bu sözleri, aşağıdaki inkılaplardan hangisinin önemini ortaya koymaktadır?

A) Kılık kıyafet yasasının

B) Çok partili siyasal yaşamın

C) Yeni Türk harflerinin

D) Medeni hukuk sisteminin

E) Türk Tarih Kurumu'nun çalışmalarının

7. Atatürk'ün dil ile ilgili çalışmalarının ilk amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yazı dili ile konuşma dili arasındaki farklılıkları kaldırmak

B) Türkçe'yi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmak

C) Türkçe'yi bilim ve kültür dili haline getirmek

D) Türk dilinin gelişmesini sağlamak

.E) Türkçe'yi yaratıcı işlek bir dil haline getirmek

8. Türkiye'de cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen inkılapların temel amacı, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmaktır.

Aşağıdakilerden hangisi bu amaca yönelik inkılaplardan biri olarak gösterilemez?

A) Mecelle yerine, Medeni Kanunun kabul edilmesi

B) Türkçe’deki yabancı kelimelere Türkçe karşılık bulunması

C) Şapka Kanunu'nun kabul edilmesi

D) Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kullanılmaya başlanması

E) Ağırlık ve uzunluk ölçülerinin değiştirilmesi

9. - Kişilerin devlet ile olan işlerinde karışıklık yaşanmasını engellemek

- Toplumda ayrıcalık belirtilerini ortadan kaldırmak amacıyla 1934'te bazı yasalar çıkarılmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi, bu amaca yönelik uygulama veya kararlardan biri olarak gösterilemez?

A) Hoca, ağa, paşa gibi unvanların yasaklanması

B) Yabancı, ırk ve millet adlarının soyadı olarak alınmaması

C) Her ailenin Türkçe soyadı kullanması

D) Üstünlük belirten sözcüklerin soyad olarak kullanılmaması

E) Büyücülük ve falcılık gibi faaliyetlerin yasaklanması

10. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer devletlerle ekonomik ilişkilerinde kolaylık ve uyum sağlamak için yapılan çalışmalardan biridir?

A) Türk Tarih Kurumu'nun kurulması

B) Tekke ve zaviyelerin kapatılması

C) Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi

D) Ölçü ve tartı sisteminin değiştirilmesi

E) Cumhuriyetin ilan edilmesi

11. Türkiye'de cumhuriyet döneminde yapılan inkılaplardan bazıları şunlardır:

- Mayıs 1928'de rakamlar değiştirildi.

- Kasım 1928 tarihinde de harf değişikliği yapıldı.

- Kadınlara 1930 yılında belediye seçimlerine katılma hakkı verildi.

- 1934 yılında kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Bu gelişme sürecine bakılarak, aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi yapılabilir?

A) İnkılaplar aşama aşama gerçekleştirilmiştir.

B) Kadın haklarının sağlanması en önemli çalışmadır.

C) Harf inkılabının gerçekleştirilmesi zorluklarla karşılanmıştır.

D) Kadınlarla erkeklerin eşitliği ancak 1930 yılında kabul edilmiştir.

E) Seçim sisteminin düzeltilmesi harf inkılabından sonra olmuştur.

12. Ekonomik yönden batılı devletlerin sömürgesi haline gelen Anadolu'nun bu durumdan kurtarılması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur?

A) Ticaret ve Sanayi Odalarının kurulması

B) Tarım Kredi Kooperatiflerinin kurulması

C) Kabotaj yasasının çıkarılması

D) Aşar vergisinin kaldırılması

E) Kapitülasyonların kaldırılması

CEVAP ANAHTARI

1. A 2. E 3. D 4. B 5. A

6. C 7. B 8. B 9. E 10. D

________

11. A 12. E

Başlamadan Başaramazsın!
 
Reklam
 
EN GÜNCEL HABERLER
 
ONLİNE
 
online
 
Bugün 5 ziyaretçi (24 klik) kişi burdaydı!
=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=